tiistai 30. huhtikuuta 2013

The end


Fasaaneille tuli kevään myötä uudet haasteet luonnon helmassa viimeviikolla. Pappa tyhjensi koko tarhan, noin 60 fasaania istutettiin luontoon. Siinäpä on sapuskaa kaverillemme ilvekselle...toivonmukaan ihan kaikki ei joutuisi ketun ja ilveksen suuhun!


Komeita olivat tipuset. Tänä keväänä ei enää kerätty munia, koska fasaanintarhaus on nyt tällä erää ohi meidän osalta. Joskus ehkä jatketaan, mutta jokatapauksessa kanta pitää vaihtaa välillä. Lisäksi tarha alkaa vetää viimeisiään, se puretaan pois ja tehdään uusi, jos jatketaan joskus. Kolmas syy on se, että Cara on jo kuusivuotias pian, ei se enää tarvitse treenilintuja muuhun kuin hauskutteluun. Eikä tämä ole ihan halpaakaan leikittelyä, ne syövät ostorehua suurimmaksi osaksi ja niistä on aikamoinen huolehtiminen koko ajan. Toivon mukaan linnut osaisivat lisääntyä luonnossa itse ja tänne muodostuisi jonkunlainen luonnonfasaanikanta.


Munia putkahteli tarhassa jo siihen tahtiin että olisi voinut tarjota munakasta koko kylälle. Tässä yksi pesä-yritelmä. Pappa koitti odotella niinkauan vapauttamisen kanssa, että olisi vähän ollut ruohotupsuja kasvussa, että olisi ollut piilopaikkoja ja syötävää. Mutta sitten alkoi tuntua siltä, että pakko ne on vapauttaa pesää tekemään luontoon. Ei ne sitä ihan heti osaa kuitenkaan. Ja hyönteisiä löytyy kyllä syötäväksi jo.


Vanha koirahäkki toimi menolippuna vapauteen. Kaikki linnut vietiin vähintään kilometrin päähän meidän pihasta ja fasaanitarhasta. Muutaman päivän päästä vaan sitten kävi niin, että niitä tepastelee meidän pihalla ihan laumoittain. Kotiinhan ne takaisin tulee! Se ei kyllä ole kiva juttu, Carahan meinaa revetä nahoistaan! Jos nyt jättäisi fasutarhan oven auki, niin siellä olisi varmaan hetkenpäästä 60 fasaania! Niitä näkyy ikkunasta ja ne tepastelee koiratarhan lähellä ja joka paikassa. Nyt on metsälenkit vaihtuneet remmikävelyyn joksikin aikaa. Ei kiva. Ja ikkunassa pitää olla vahdissa kokoajan.


Otin videopätkän kun Cara vapisee ja tärisee ikkunassa kun pihalla on fasuja. Ja Viksu on hengessä mukana, mutta ei niin tosissaan. Sitä ei näy videolla mutta on tossa vieressä vasemmalla. Kuvassa näkyy kaksi tipua tuolla talon kulmalla, mutta niitä oli enemmänkin. Ja Emma tekee origameja taustalla.


On ne vaan kauniita! Noi sulat tuolla hanskojen alla pörhöllään, hienoja värejä ja kuvioita! Ja sininen kaulus, vau!


"Hauskaa vappua! Huomaattehan että olin mamman parturissa, nyt on tukka hyvin!"

Ja mamma on ihan onnessaan, nyt niitä on jo, valkovuokkoja!! Jess!

6 kommenttia:

  1. Toivottavasti edes muutama fasaani pääsisi rauhassa lisääntymään luonnossa.:) Caralla on kyllä kestämistä.:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti!
      Caralle piti jo laittaa pääsykielto sohvalle ja ikkunastakatselukielto kun koko ilta pitää täristä ja läähättää nenä kiinni lasissa. Vasta sen jälkeen se ymmärsi rauhoittua ja meni nukkumaan. Menisivät nyt jonnekin muualle, hölmöt linnut!

      Poista
  2. Voi Cara-parka! Me ei nyt sitten ainakaan tulla kyläilemään vähään aikaan, ettei Urpo mene samanlaiseen transsiin :) On ihan tarpeeksi vaikeaa, kun pihalla pomppii västäräkkejä, joita pitäis koko ajan olla kyttäämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Transsi on juuri oikea sana tohon mielentilaan. Ärsyttävää kun ei sitä voi nyt edes pihalle päästää vapaaksi, vaikka pihalla se on aina osannut vaan olla ja nautiskella elämästä ihan rauhallisesti. Yks päivä touhuttiin tossa pihalla ja fasukukko käveli talon kulman takaa hölmönä suoraan kohti Caraa. Armoton peräänmeno tietysti kun toinen marssii ihan nenän eteen, onneksi se ei saanut sitä kiinni. Siitä tämä transsitila sitten kunnolla alkoikin.

      Poista
  3. On kyllä komeita lintuja! Harmi ku täällä päin nuita ei taho tulla vastaan kun tienposkissa joskus, ei oo päässy Pyryn kans reenaan. Caralle tsempit, jospa ne fasut kohta luovuttais ja lähtis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eipä tule täälläkään noita yleensä vastaan paitsi nyt kun ei saa metsästää:( Ja vaikka niitä on nyt jo viitenä keväänä istutettu noin sata lintua joka vuosi. Ei niistä monikaan luonnossa selviä, fasaanit kun ei ole mitään järjen jättiläisiä, ne on liian helppoja saaliita haukoille ja ketuille. Kukot pörhistelee hälytysväreissään keskellä peltoa ilman huolen häivää, ei siinä kovin hyvä ennuste voi olla. Ja lentotaitokin on vähän niin ja näin. Mutta muutamia aina sentään jää lisääntymään. Olispa syksyllä jokunen vielä jäljellä...

      Poista